Kruche babeczki:
10 dag masła
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
Zimne masło siekamy z mąką i cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części, formujemy w wałki i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy i wykładamy nim foremki na babeczki – pieczemy przez 10 minut w 170*. Z podanych składników wyszło mi 29 babeczek.
Krem budyniowy:
1 budyń śmietankowy
1 i 1/4 szklanki mleka
5 dag masła
cukier do smaku
wiśnie z kompotu
Nastawiamy na gaz 1 szklankę mleka, a w pozostałym rozpuszczamy budyń – gotujemy go. Miękkie masło miksujemy, a następnie dodajemy ostudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę – dosładzamy cukrem pudrem wedle potrzeby. Krem nakładamy do przygotowanych kruchych babeczek, każdą dekorujemy wisienką.