Sernik z makiem, seromak, seromakowiec.. – jest równie wiele nazw, jak i wersji tego pysznego ciasta łączącego dwa smaki najbardziej kojarzących się ze świętami przysmaków – sernika i makowca. U mnie wersja puszystego sernika z warstwą makową po środku, bez kruchego spodu i zbędnych dodatków.
Składniki:
1 kg sera
6 jajek
10 łyżek kaszy mannej
ok. 2 szklanki cukru
1 kostka margaryny
aromat cytrynowy lub pomarańczowy
kandyzowana skórka pomarańczowa
500 gram masy makowej
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając do niej nieco cukru. Żółtka z margaryną i pozostałym cukrem dokładnie miksujemy (możemy początkowo dać mniej cukru, a następnie dosypać wedle potrzeby). Do utartych z tłuszczem żółtek dodajemy dwukrotnie zmielony ser biały lub ser z wiaderka (ja preferuję ten drugi). Dodajemy również kaszę manną, aromat i kandyzowaną skórkę – dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i całość delikatnie łączymy.
Blaszkę o standardowej wielkości smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną, wylewamy połowę masy serowej. Następnie rozkładamy masę makową (ja użyłam gotową z puszki), którą zalewamy pozostałą masą serową. Seromakowiec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w temp. 180*. Jeśli góra jest już ładnie zarumieniona to przykrywamy ją papierem śniadaniowym i pieczemy do pełnej godziny.