Nieco czasochłonne za to bardzo proste w przygotowaniu, a co najważniejsze nie wymagają wielu składników i można je zrobić w każdej chwili : ) Idealne dla niespodziewanych gości : ) Kolejnym plusem jest fakt, że z podanej porcji wychodzi na prawdę zaskakująco duża ilość. Ja zrobiłam ponad 80 sztuk, pyszna słodka przekąska na raz do buzi : )
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1 szklanka gęstej śmietany (12% lub 18%)
2 słoiki powideł lub innej gęstej konfitury
Przygotowanie:
Na stolnicy wysypujemy mąkę i siekamy ją z zimnym masłem, następnie dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy. Odkładamy do lodówki na 2h. Po tym czasie odrywamy porcjami ciasto i cienko wałkujemy. Robiąc pierożki wykrawamy krążki szklanką lub literatką, nakładamy po pół łyżeczki dżemu, zlepiamy końce a widelcem robimy wzorek. Robiąc kwiatuszki kroimy ciasto na kwadraty, kładziemy na środku konfiturę, następnie składamy końce na krzyż i w połowie dokładnie zgniatamy palcami, aby od góry powstał ładny kwiatek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczmy w temp 170-180* przez około 15 minut.
*Do nadziewania można użyć również nutelli czy innego kremu ze słoiczka.