Składniki podstawowe:
1 kg sarniny
ok. 150 gram słoniny
ok. 3/4 szklanki suszonych grzybów
2-3 cebule
1 duża marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
margaryna lub smalec do smażenia
mąka pszenna
Przyprawy:
kolendra (ziarna)
jałowiec
ziele angielskie
liście laurowe
sól i pieprz
Przygotowanie:
Przynajmniej 24h przed planowanym przygotowaniem dania mięso należy zamarynować. Do ok. 2 litrów wody, wsypujemy 2 łyżki soli, dodajemy łyżeczkę kolendry oraz kilka ziaren jałowca – zagotowujemy i studzimy. Wkładamy do przygotowanej zalewy mięso i wstawiamy do lodówki.
Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy ok 1 godzinę. Mięso z sarniny kroimy w grubsze plastry, a słoninę w słupki. Aby mięso z sarniny nie było suche należy je naszpikować słoniną, dlatego w każdym plastrze mięsa robimy wąskim nożem otwór przez który przeciskamy po kawałku słoniny.
Na dużej patelni rozpuszczamy 2-3 łyżki margaryny na której będziemy obsmażać mięso. Każdy kawałek sarniny obtaczamy w mące i układamy na gorącym tłuszczu, obsmażamy z każdej strony po 1-2 minutce i wyjmujemy. W garnku topimy 1 łyżkę margaryny, wrzucamy odciśnięte i posiekane grzybki, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe – chwilę obsmażamy. Następnie wkładamy podsmażone kawałki sarniny, wlewamy wodę spod grzybków i dolewamy tyle wody z kranu aby mięso było całkiem przykryte. Dodajemy nieco soli i pieprzu i na wolnym ogniu pod przykryciem dusimy do czasu aż sarnina będzie miękka.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebule kroimy w kostkę natomiast marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych otworach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa, sól i pieprz i chwile je obsmażamy.
Kiedy mięso zaczyna być miękkie dodajemy do całego wywaru podsmażone warzywa i dalej dusimy pod przykryciem.
Na suchą patelnię wsypujemy ok. 4-6 łyżek mąki pszennej (zależy jak dużo wywaru odparuje), nastawiamy na palnik i często mieszając czekamy aż nieco się przypali i uzyska ładny, jasno brązowy kolor. Odrazu po zdjęciu z ognia, do gorącej mąki małymi partiami wlewamy zimną wodę z kranu i energicznie mieszamy by nie dopuścić powstania grudek. Kiedy całość się ładnie rozprowadzi dodajemy stopniowo 1-2 chochle gorącego wywaru a następnie całość przelewamy do garnka z sarniną. Doprawiamy całość do smaku i gotujemy jeszcze chwilę do czasu zagęszczenia sosu.
Sos pasuje świetnie zarówno do ziemniaków, klusek śląskich czy nawet kaszy. Można podać na różne sposoby i zawsze będzie pysznie.