Kalendarzowa wiosna, jak również ta za oknem już do nas zawitała, a razem z nią w naszej kuchni zaczyna gościć coraz więcej nowalijkowych warzyw. Dziś prezentuję smaczną przystawkę, czyli moje ulubione caprese w nieco odświeżonej na wiosnę wersji. W towarzystwie pomidora i mozarelli znalazła się również grillowana cukinia oraz lekka sałatka udekorowana pachnącymi, jadalnymi fiołkami. Prawdziwa poezja dla oka i podniebienia : )
Składniki:
200 gram mozarelli
1 pomidor
0,5 cukinii
liścia sałaty
3-4 rzodkiewki
1/3 czerwonej cebuli
1/5 czerwonej papryki
szczypiorek
olej/oliwa
sól i pieprz
bazylia
Przygotowanie:
Umytą cukinię kroimy na ok 1 cm plastry i podsmażamy z obu stron na suchej patelni grillowej. Pomidora i mozarellę również kroimy w plastry o tej samej grubości. Na talerzu układamy na przemian pomidor-cukinia-mozarella.
Porwane liście sałaty przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę, kilka talarków czerwonej cebuli oraz pokrojoną w cienkie paseczki paprykę – mieszamy i wykładamy obok caprese.
Do małej miseczki wlewamy ok 2-3 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy z oliwek, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz oraz bazylię – mieszamy, a następnie polewamy przygotowanym sosem caprese oraz sałatkę, Na koniec dekorujemy całość drobno posiekanym szczypiorkiem oraz kwiatami fiołka.