Caprese z grillowaną cukinią i wiosenną sałatką

wiosenna sałatka w towarzystwie caprese i grillowanej cukini

 

Kalendarzowa wiosna, jak również ta za oknem już do nas zawitała, a razem z nią w naszej kuchni zaczyna gościć coraz więcej nowalijkowych warzyw. Dziś prezentuję smaczną przystawkę, czyli moje ulubione caprese w nieco odświeżonej na wiosnę wersji. W towarzystwie pomidora i mozarelli znalazła się również grillowana cukinia oraz lekka sałatka udekorowana pachnącymi, jadalnymi fiołkami. Prawdziwa poezja dla oka i podniebienia : )

 

Caprese z grillowaną cukinią i wiosenną sałatką

 

Składniki:

200 gram mozarelli

1 pomidor

0,5 cukinii

liścia sałaty

3-4 rzodkiewki

1/3 czerwonej cebuli

1/5 czerwonej papryki

szczypiorek

olej/oliwa

sól i pieprz

bazylia

 

Przygotowanie:

Umytą cukinię kroimy na ok 1 cm plastry i podsmażamy z obu stron na suchej patelni grillowej. Pomidora i mozarellę również kroimy w plastry o tej samej grubości. Na talerzu układamy na przemian pomidor-cukinia-mozarella.

Porwane liście sałaty przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę, kilka talarków czerwonej cebuli oraz pokrojoną w cienkie paseczki paprykę – mieszamy i wykładamy obok caprese.

Do małej miseczki wlewamy ok 2-3 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy z oliwek, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz oraz bazylię – mieszamy, a następnie polewamy przygotowanym sosem caprese oraz sałatkę, Na koniec dekorujemy całość drobno posiekanym szczypiorkiem oraz kwiatami fiołka.

Dodaj komentarz