Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 kostki masła
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z zimnym masłem – dość długo. Następnie dodajemy cukier puder, żółtka i szybko zagniatamy. Ciasto formuje w kulę, wkładam do jednorazowego woreczka i wrzucam do zamrażalnika na 10-15 minut. Następnie cienko wałkujemy i wylepiamy foremki ciastem – nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem śniadaniowym (by nie ściemniały) i obciążamy fasolkami. Piekłam je ok. 15 minut w temp. 180*. Najlepiej samemu kontrolować i gdy zaczną się rumienić to je wyciągamy. Lekko ostudzone wyjmujemy z foremek – wyszło 9 sztuk.
Masa waniliowa:
100 ml mleko
200 ml śmietana 30%
2 łyżki cukru
laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
Do garnka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy cukier oraz odrobinę prawdziwej wanilii (mniej więcej tyle ile znajduje się na 2-centymetrowym odcinku laski). Całość mieszamy i nastawiamy na gaz, gdy się zagotuje to dodajemy żelatynę i mieszamy tak długo, aż się całkiem rozpuści – odstawiamy do stężenia.
Dodatkowo:
4 mandarynki
2 łyżki kandyzowanej skórki
garść orzechów włoskich
Tężejącą masę waniliową nakładamy do kruchych foremek, dekorujemy mandarynką, kandyzowaną skórką pomarańczową oraz siekanymi orzechami. odstawiamy na 5 minut w chłodne miejsce, gdy masa całkiem stężeje to podajemy do jedzenia.