Dziś prezentuję przepis na wyjątkowo smaczne ciasto, które jest moją interpretacją przepisu ciasta „Biały lion”. Dokonałam w nim pewnych modyfikacji, które moim zdaniem sprawiają że ciasto to jest prawdziwą eksplozją smaku. Biszkopt z białej czekolady, do tego puszysty krem również z dodatkiem czekolady. W środku wyjątkowa rozkosz dla podniebienia – masa krówkowa zmieszana z preparowanym ryżem. Całość jednak nie jest „przesłodzona”, gdyż smak słodyczy przełamuje kwaskowaty smak dolnego biszkoptu, który został naponczowany sokiem z cytryny. Jednak prawdziwym balansem dobrego i niepowtarzalnego smaku są ziarna słonecznika, które jednocześnie są bardzo słodkie i słone zarazem. Wszystkie te smaki tworzą razem wyjątkową kompozycję, dzięki czemu zadowolą nawet najbardziej wybredne kubki smakowe : )
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 gram (0,5 tabliczki) białej czekolady
Masa:
Żółtka – 4 duże lub 5 małych (ja dałam 2 gęsie)
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 kostki masła
50 gram białej czekolady
Warstwa ryżowa:
500 gram masy krówkowej
80 gram ryżu preparowanego
Prażony słonecznik:
Ok. 120 gram ziaren słonecznika
2-3 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soli
Poncz:
1 cytryna
2 łyżki cukru
przegotowana woda
Przygotowanie
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy drobny cukier i miksujemy tak długo aż jego drobinki nie będą wyczuwalne w smaku. Żółtka chwilę ubijamy mikserem, a następnie stopniowo, małymi porcjami dodajemy do piany z białek. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po 1 łyżce miksując na wolnych obrotach. Na sam koniec dodajemy startą białą czekoladę i chwilę miksujemy. Wykładamy na standardowej wielkości blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180* i w tej temperaturze pieczemy ok. 25 minut (ja wyjęłam po 22). Studzimy, a następnie przecinamy na pół.
Masa
Do garnka wbijamy żółtka, dodajemy mąki oraz cukier a następnie stopniowo dolewamy mleko cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Garnek nastawiamy na palnik, ciagle mieszamy i gotujemy gęsty budyń – odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy ostudzony budyń, na koniec dodajemy startą białą czekoladę.
Warstwa ryżowa
Do miski przekładamy masę krówkową (warto wcześniej potrzymać ją w temperaturze pokojowej, gdyż łatwiej będzie nam się mieszać). Masę krówkową energicznie mieszamy łyżką, aż zmieni konsystencję na bardziej płynną, następnie wsypujemy ryż i dokładnie łączymy.
Poncz
Wyciskamy sok z cytryny (odrzucamy pestki), a następnie dolewamy 2 razy więcej wody a niżeli otrzymaliśmy soku. Dodajemy cukier do smaku i mieszamy. Przygotowanym roztworem nasączamy tylko dolny biszkopt.
Prażony słonecznik
Na suchą patelnie wsypujemy ziarna słonecznika, chwilę podpiekamy a następnie wsypujemy sól i cukier – mieszamy energicznie aby cukier dobrze się połączył z ziarnami. Kiedy ziarenka przyjmą odpowiedni kolor i chrupkość zestawiamy z palnika i często mieszając czekamy aż ostygną. Jeśli nie będziemy mieszać to ziarna połączą się w jedną całość.
Przełożenie:
Na nasączony biszkopt układamy wartswę ryżową, na to rozsmarowujemy większą część masy i przykrywamy biszkoptem. Następnie wykładamy pozostały krem i posypujemy ostudzonym słonecznikiem. Ciasto odstawiamy do lodówki, powinno się chłodzić minimum 3h.