Muffinki z białą czekoladą i truskawkami

muffinki czekoladowe z truskawkami

 

Przepyszne połączenie smaków – białej czekolady i truskawek. Muffinki te się robi niebywale szybko, 3 składniki mokre łączymy z 3 składnikami suchymi a na koniec dodajemy czekoladę i truskawki, nie ma nic prostszego. Z porcji wychodzi ok. 15 sztuk słodkich babeczek. Oczywiście równie smaczne muffinki wyjdą w wersji z czekoladą mleczną lub gorzką, można eksperymentować ze smakiem : )

 

Składniki mokre:

1 szklanka mleka

0,5 szklanki oleju

1 jajko

 

Składniki suche:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru

 

Dodatkowo:

3/4 tabliczki białej czekolady

ok. 15 truskawek

 

Przygotowanie:

Składniki mokre łączymy ze sobą – chwilę mieszamy trzepaczką. Składniki suche również razem mieszamy. Do składników suchych wlewamy mokre i mieszamy łyżką do czasu aż się wszystko połączy (1 minutka). Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę. Do foremek na muffiny wlewamy po 1 łyżce ciasta, następnie do każdej wciskamy po 1 truskawce po czym zalewamy ją jeszcze niewielką ilością ciasta, tak aby nie była widoczna. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 200* piekarnika i w tej temperaturze pieczemy 20 minut.

 

DSCF2339

DSCF2340

 

 

One thought on “Muffinki z białą czekoladą i truskawkami

Dodaj komentarz