Przepyszne, delikatne ciasto z sezonowymi dodatkami i słodką kruszonką. Latem ciasta z kremami i galaretką nie są najlepszym pomysłem, ale wszelkie owoce kuszą aby zrobić z nich coś pysznego. To ciasto jest zarazem wilgne i puszyste, a kwaskowy smak rabarbaru pysznie przełamuje maślana kruszonka. Ciasto oczywiście można przygotować z dowolnymi owocami, a w zimie wykorzystać owoce ze słoików. Moja kolejna odsłona tego ciasta będzie z jagodami lub malinami : ) Cała blaszka została zjedzona w mniej niż 24h, więc jest to najlepszy dowód na to że ciasto jest przepyszne.
Składniki:
1 szklanka kefiru (lub maślanki)
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
3 jajka
cukier wanilinowy
ok. 500 gram rabarbaru
ok. 500 gram truskawek
Kruszonka:
100 gram masła
cukier puder
mąka pszenna
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy – miksujemy. Następnie wlewamy cały olej i cały kefir – miksujemy. Na koniec na raz wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem i miksujemy do czasu aż się całość ładnie połączy. Masę przelewamy na wysmarowaną blaszkę (standardowa, duża blaszka). Układamy pokrojony rabarbar oraz przekrojone na pół truskawki.
Do miękkiego masła wsypujemy stopniowo cukier puder i mąkę pszenną, mniej więcej w proporcjach pół-na pół, choć ja dodałam ciut więcej mąki. Kiedy uzyskamy konsystencje ciasta kruszącą się w dłoniach to równomiernie rozsypujemy ją po cieście.
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika, w temperaturze 170* pieczemy ok. 50-55 minut (do suchego patyczka).
Marta
Znam ten przepis. Zrobiłam je, kiedy jechaliśmy z wizytą do rodziny, ale było tak dobre, że ciasto nie dojechało na miejsce :/