Składniki:
0,5 kostki margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
2 żóltka gęsie (lub 4 kurze)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji: cukier puder, barwniki, posypki
Kruche i delikatne ciasteczka, idealne na Walentynki i nie tylko, bo ten sam przepis można wykorzystać do przygotowania ciasteczek o innym, okazjonalnym kształcie. Świetna zabawa podczas wycinania oraz dekorowania ciastek : )
Przygotowanie:
Mąkę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia należy bardzo dokładnie przesiekać z margaryną. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto, które na 10 minut odkładamy do zamrażalnika. Ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5cm i wykrawamy walentynkowe serca (ja zrobiłam jedno duże, jako słodką Walentynkę, a resztę mniejszych o różnych rozmiarach). Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia lub posmarowany margaryna papierze śniadaniowym, w temperaturze 180* pieczemy 10 minut.
Ostudzone ciasteczka dekorujemy w dowolny sposób, ja zrobiłam lukier żółty i różowy, użyłam do tego barwników spożywczych w płynie. Na 5 łyżek cukru pudru dajemy ok. 1 łyżkę wody i kilka kropel barwnika (nie dodajemy soku z cytryny, bo kolor nie wyjdzie!). Lukrami i kolorowymi ozdobami dekorujemy ciasteczka.