Smaczny i prosty obiad w wersji bezmięsnej. Ziemniaki występują tu w dwóch rolach – jako warzywo oraz imitując kotlety : ) Sos z podgrzybków jest rewelacyjny i możemy ten przepis zastosować do wielu innych dań. Jako dodatek do samych ziemniaków, sos do pieczonego lub duszonego mięsa, gołąbków czy pulpetów. Mnie tak smakował że wyjadałam go łyżkami prosto z garnka : )
Składniki na sos:
ok. 15 sztuk podgrzybków (małe i średniej wielkości)
1 duża cebula
1 – 2 łyżki masła klarowanego (lub roślinnego)
150 – 200 ml śmietany 30%
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
3-4 szklanki wody
sól i pieprz
Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ją 1 minutkę, następnie dodajemy grzyby, troszkę soli i całość smażymy ok. 5 minut,. Po tym czasie wlewamy wodę i dusimy do czasu aż grzyby będą miękkie a woda nieco odparuje. Do mąki stopniowo wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, na koniec hartujemy ją gorącym wywarem i wlewamy do grzybów. Chwile gotujemy (ciągle mieszając) aby sos uzyskał odpowiednią konsystencję, na koniec doprawiłam pieprzem i solą.
Składniki na kotlety ziemniaczane:
ok. 50 dag ugotowanych ziemniaków
ok. 2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
sól i pieprz
bułka tarta
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po ostudzeniu przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobna kostkę i rumienimy ją na maśle. Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę, jajko, mąkę, odrobinę soli i pieprzu – wyrabiamy. Ciasto jest dość lepkie. Formujemy nieduże okrągłe kotleciki, które delikatnie spłaszczamy w dłoniach a następnie panierujemy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju.
Kotlety ziemniaczane możemy polać sosem grzybowym lub je na nim ułożyć, w drugiej wersji znacznie lepiej się prezentują. Opcjonalnie można podać z dodatkiem sałatki np. z gotowanych buraczków.