Bazowy przepis na samo ciasto piernikowe pojawiło się już kiedyś na moim blogu. Tę wersje wilgotnego piernika z bakaliami lubię najbardziej, jednak tym razem wzbogaciłam go o dodatek grysikowej masy cytrynowej. Bardzo smaczne połączenie!
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru (kopiasta)
1 szklanka mleka
2 jajka
0,5 kostki margaryny
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
200 ml powideł
100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 gram orzechów włoskich
100 gram suszonych śliwek
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy tak długo aż ubiją się na jasny puch, następnie stopniowo dodajemy powidła i dalej miksujemy. Następnie dodajemy 1 szklankę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao – miksujemy. Następnie na przemian dodajemy pozostałą mąkę oraz mleko – ciągle miksujemy. Margarynę rozpuszczamy i przestudzoną stopniowo dolewamy do masy, mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy, pokrojone śliwki i kandyzowaną skórkę – mieszamy. Przekładamy do nasmarowanej tortownicy (u mnie fi 24). Pieczemy w temperaturze 180* przez ok. 65-70 minut (do suchego patyczka).
Masa grysikowa:
2 szklanki mleka
4 kopiaste łyżki kaszy manny błyskawicznej
4 łyżki cukru
100 gram masła
Skórka otarta z 2 cytryn
aromat cytrynowy
1,5 szklanki mleka razem z cukrem nastawiamy na gaz. W pozostałem mleku mieszamy mannę i wlewamy ją do pozostałego mleka gdy to zacznie wrzeć. Gotujemy 3 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Cytryny sparzamy, szorujemy i ścieramy żółtą skórkę, ważne aby robić to cienko bo biała część skórki jest gorzka. Masło miksujemy, dodajemy partiami masę grysikową. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny oraz 0,5 aromatu cytrynowego.
Polewa:
100 gram białej czekolady
70 ml śmietany 30%
1 łyżeczka masła
Posiekaną czekoladę wraz z pozostałymi składnikami rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ostudzony piernik kroimy na 3 blaty, równomiernie przekładamy go przygotowaną masą grysikową. Na koniec całość polewamy białą czekoladą, dekorujemy mandarynkami i plastrami cytryny. Dla świątecznego efektu można dodać anyżowe gwiazdki i kawałki kory cynamonu. Na koniec oprószyć całość cukrem pudrem.
Mariusz
Świetny przepis.
Paulina Garnicka
Faktycznie, klimat Świąt aż mi się przypomniał, za co serdecznie dziękuję ! 🙂