Dziś prezentuję bardzo prosty w przygotowaniu, a efektowny deser idealny na zbliżające się Walentynki. Najtrudniejsze w całym wykonaniu jest przygotowanie odpowiedniego szablonu : ) Ja wycięłam serce z cienkiego kartonu, lecz mogą to być dowolnie inne kształty jak np. cyfry jakiegoś jubileuszu czy rocznicy, lub np. pierwsza literka imienia. Możemy tworzyć co nam się podoba.
Kruche ciasto:
1 kopiasta szklanka mąki pszennej
4 łyżki cukru
150 gram masła
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
Masa:
330 ml śmietany 30%
250 ml mascarpone
cukier puder do smaku
2 sztuki śmietan fix
Dodatkowo dowolne owoce, czekoladki, kolorowe posypki itp.
Przygotowanie:
Zimne masło siekamy z mąka, proszkiem i cukrem, następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy. Ciasto wałkujemy ok. 1cm i wykrawamy wycięte z szablonu wzory (po 2 sztuki). Mi wyszły 2 x serce duże oraz 4 x serca małe – czyli 3 sztuki po złożeniu. Z pozostałego ciasta foremkami wykroiłam ciasteczka. Ciastka pieczemy w temperaturze 170* na lekko złoty kolor (nie spojrzałam na czas, ale ok 15 minut).
Do miski wlewamy śmietanę 30%, dodajemy mascarpone oraz cukier puder – miksujemy na puch. Pod koniec ubijania dodajemy fixy.
Kruche spody przekładamy przygotowanym kremem, dekorujemy w sposób dowolny – żywe kwiaty, czekoladki, żelki, kolorowe posypki, owoce. Dobrze gdy ciasto postoi kilka godzin przed pokrojeniem, wtedy kruche spody nawilgną od kremu.