Babka Tulipan

Kolorowa babka tulipan

Babka ta jest prosta i szybka w przygotowaniu, smaczna, a co najważniejsze świetnie się prezentuje dlatego jest idealna na Wielkanocny stół. Poniżej podaję przepis.

 

świąteczna babka

 

Składniki:

250 gram margaryny

6 jajek

1/4 szklanki oleju

2 szklanki mąki pszennej

1 i 1/3 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

2 łyżki kakao + aromat pomarańczowy

2 łyżki mąki pszennej + aromat cytrynowy

1/3 szklanki maku + zielony barwnik

1 kisiel wiśniowy lub malinowy + czerwony barwnik

 

Przygotowanie:

Masło miksujemy z cukrem na puch, następnie ciągle miksując dodajemy żółtka oraz kolejno olej. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na 4 równe części, do każdej dodajemy dodatki wymienione w składnikach, barwników dodajemy odrobinę, na ostrzu noża. W formie na babke lub w keksówce wykładamy równomiernie kolejne warstwy ciasta (kolejność dowolna). Na koniec wbiłam w ciasto szaszłyk i objechałam nim dookoła formy. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 170* piekłam około godziny (do suchego patyczka). Gorącą babkę wyjęłam z formy i odrazu ustawiłam w sposób prawidłowy, aby odkształcić uwypukloną górę ciasta, która jest podstawą.

Ostudzoną babkę polałam białą czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką w kąpieli wodnej, stosunek 2:1. Dekoracje wykonane samodzielnie z masy cukrowej.

DSCF4347DSCF4348

 

 

One thought on “Babka Tulipan

Dodaj komentarz