Tort zrobiony dla męża z okazji naszej 10 rocznicy!
Biszkopt z 6 jaj – przepis TUTAJ
Masa czekoladowa z orzechami:
250 ml śmietany 30%
160 gram mlecznej czekolady
125 gram mascarpone
2-3 garści prażonych orzechów włoskich*
1 śmietan fix
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę (jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich tortów można dać pół na pół z gorzką czekoladą), następnie studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 6h, a najlepiej na całą noc. Następnie do miski przekładamy śmietankę z czekoladą oraz mascarpone i razem ubijamy na sztywną, puszystą masę, dla stabilizacji można dodać też śmietan fix. Na koniec dodajemy prażone orzechy i mieszamy łyżką.
- * Orzechy włoskie siekamy, w rondelku rozpuszczamy 2-3 łyżki mleka, 0,5 łyżeczki masła i ok. 2 łyżki miodu, dodajemy orzechy i mieszamy (wszystko robiłam „na oko”, więc proporcje nie są zbyt dokładne). Całość wyłożyłam na papier do pieczenia i piekłam w 170* do ładnego zrumienienia orzechów, Po całkowitym wystudzeniu całość dokładnie pokruszyłam w dłoniach.
Masa Oreo:
250 ml śmietany
125 gram mascarpone
8 ciasteczek oreo
1 śmietan fix
Ciasteczka rozdzieliłam na pół, wyjęłam z nich krem a ciemne spody pokruszyłam. Do miski przekładamy schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz krem wyjęty z oreo (jeśli ktoś woli słodszy krem można dodać 1 łyżkę cukru pudru). Całość ubijamy do uzyskania puszystej masy, zagęszczamy całość fixem.
Przełożenie:
Biszkopt przecinamy na 3 części, nasączyłam go ponczem (sok z cytryny i woda 1:1 i cukier do smaku). Na dolny biszkopt wykładamy masę czekoladową z orzeszkami, przykrywami drugim blatem i wykładamy masę oreo, przykrywamy kolejnym blatem i wstawiamy do lodówki.
Masa śmietanowa (do obłożenia)
400 ml śmietany 30%
2 śmietan fix
cukier puder do smaku
Śmietankę z fixami ubijamy do uzyskania gęstej konsystencji, bitą śmietaną równomiernie obkładamy tort. Dekorujemy wedle uznania.