Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao. Masę biszkoptową wykładamy na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 170* przez 10 – 15 minut. Ciepły biszkopt wyjmujemy z blaszki, odrywamy papier, układamy na lnianej ściereczce i zwijamy w rulon. Odkładamy do wystudzenia.
Masa:
350 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
20 dag truskawek
Śmietankę ubijamy na sztywno, partiami dodajemy chłodną galaretkę rozrobioną w 0,5 szklance wody. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy łyżką. Odstawiamy na 5-10 minut do lodówki aby masa zaczęła już dobrze tężeć (biszkopt też warto trzymać w lodówce aby był zimny). Masę wykładamy na biszkopt i rolujemy. Całość polałam rozpuszczoną białą czekoladą i udekorowałam truskawkami.