Puszysty sernik z kandyzowaną skórką

DSCF4318

 

Składniki:
1 kg ser mielonego sera
1 szklanka cukru
6 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
100 gram rodzynek
50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
1-2 łyżki kakao
przyprawa do sernika
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
mleko

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy żółtka, cukier oraz przyprawę do sernika – miksujemy długo na puszysty kogel – mogel. Następnie do sera dodajemy ubite żółtka i całość chwilę miksujemy, następnie dodajemy kaszę manną oraz mąkę ziemniaczaną – jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek ubitych na sztywno – delikatnie mieszamy szpatułką. Z przygotowanej masy serowej odlewamy nieco do osobnej miski (tak, by zrobić kakaowy spód na tortownicy), dodajemy kakao i mieszamy – wylewamy na tortownicę (średnica 24cm) wysmarowaną margaryną i opruszoną kaszą manną. Do pozostałej masy serowej dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz rodzynki – mieszamy. Masę delikatnie wylewamy na masę kakaową – sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temp 160-170*. Ostudzony sernik polewamy polewą czekoladowa – gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.

Dodaj komentarz