Składniki:
1 puszka ananas
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki domowy cukier waniliowy
konfitura żurawinowa
sos czekoladowy
olej do smażenia
W pierwszej kolejności plastry ananasa odsączamy z syropu,tak aby pozbyć się nadmiaru soku – w przeciwnym razie w trakcie smażenia olej będzie nam pryskać. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajko i wlewamy mleko – całość miksujemy. Do przygotowanego ciasta naleśnikowego wsypujemy cukier i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, gdy osiągnie optymalnie najwyższą temperaturę zaczynamy smażenia ananasów. każdy z kawałków ananasa dokładnie moczymy w cieście i szybko układamy na patelni – smażymy po obu stronach na rumiano, dosłownie 2 minutki. Gorące ananasy układamy na talerzach, na środku każdego ananasa układamy łyżeczkę konfitury żurawinowej, a całość zdobimy sosem czekoladowym. Ciasto naleśnikowe jest słodkie dlatego nie ma konieczności posypywania deseru cukrem pudrem, ponadto owoce również dają swoją słodycz. Deser podajemy na ciepło – wtedy najlepiej smakuje.