Składniki:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
4 łyżki cukru
40ml syropu truskawkowego
3 łyżeczki kakao rozpuszczalne
1 czerwona pomarańcza
1 kiwi
garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy budyń w odcieniu toffi, ale o słodkim smaku truskawki. Do garnka wlewamy 1 i 1/4 szklanki mleka – nastawiamy na gaz, do pół szklanki mleka dodajemy syrop truskawkowy, budyń bez cukru i cukier (jeśli budyń jest z cukrem to już nie słodzimy) – mieszamy. Gotujemy gęsty budyń – odstawiamy do wychłodzenia. Drugi budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (również był bez cukru wiec dosłodziłam 2 łyżkami cukru). Z ugotowanego budyniu śmietankowego odlewamy 1/3 do miski, dodajemy kakao rozpuszczalne i mieszamy.
Przygotowujemy 3 pucharki, na dół dajemy ciemną, kakaową warstwę budyniu, następnie układamy obraną i pokrojoną w grubszą kostkę pomarańczę. Równomiernie rozkładamy truskawkowy budyń w kolorze toffi i posypujemy go suszoną żurawiną, na sam koniec wlewamy budyń śmietankowy, a deser dekorujemy kiwi.