Składniki:
0,5 szklanki mleka
220 ml śmietana 30%
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2,5 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki jagód
4 łyżki wody gazowanej
cukier do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i energicznie mieszając czekamy aż się rozpuści. Przelewamy do małych filiżanek, odstawiamy do ostudzenia. Jagody (mogą być mrożone) miksujemy razem z wodą oraz cukrem wedle uznania. Gdy panna cotta jest stężała, to filiżanki podgrzewamy nad parą wodną i odwracamy nad talerzykiem. całość polewamy przygotowanym sosem jagodowym, dekorujemy płatkami migdałowymi i perełkami.