Walentynkowy deser – „Kocham Cię!”

DSCF4763

 

Waniliowe serca:
50ml mleka
100ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka cukru
0,5 opak. cukru wanilinowego
1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:
2 galaretki czerwone
100 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru

Ten deser mówi wszystko – bez zbędnych słów, swoją pracą i zaangażowaniem możemy wyrazić swoje uczucie : )

 

DSCF4746

 

Przygotowanie:

Do rondelka przelewamy mleko i śmietankę, dodajemy cukier wanilinowy i cukier zwykły, nastawiamy na palnik i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy tak długo aż całkowicie się rozprowadzi. Przelewamy to do mniejszych 2-3 miseczek lub na jedno większą powierzchnię, tak by grubość była ok 1,5-2cm. Po całkowitym zastygnięciu wycinamy ostrym nożem zgrabne serca i za pomocą silikonowej szpatułki odrywamy je od powierzchni i delikatnie przekładamy na brzeg lampki na wino lub pucharka.

Zaczynając od środka serca i kierując się na boki dociskamy je do krawędzi aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, tak by serce mocno przywarło i potem nie wlała się pod nie galaretka. Pucharki układamy w pozycji poziomej. Galaretki (truskawkowe lub wiśniowe) rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Gdy zaczynają tężeć wlewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Na koniec śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder – bitą śmietaną dekorujemy deser.

Dodaj komentarz