Składniki:
2 jajka
15 sztuk młodych pokrzyw (ok. 1 szklanka)
2 łyżeczki majonezu
pęczek cienkiego szczypiorku
pęczek szczypioru z cebuli do dekoracji
pieprz i sól
Przygotowanie:
Nastawiamy jajka i gotujemy je na twardo (ok. 6 minut), tym czasie wrzucamy młode pokrzywy osoloną, wrzącą wodę i obgotowujemy je przez 2-3 minutki, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odciskamy. (Ja używałam bardzo młodych i niewielkich pokrzyw). Cienki szczypiorek oraz pokrzywy bardzo drobno siekamy, duży szczypior natomiast kroimy w grubsze kawałki. Obrane jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich żółtka, które dokładnie rozcieramy łyżką, następnie dodajemy majonez oraz pokrojoną zieleninkę, Całość doprawiamy do smaku. Farsz nakładamy do białek, układamy na talerzu i dekorujemy zielonym szczypiorkiem.