Pokrzywy mimo iż przez większość ludzi są uważane za bezużyteczne chwasty, to w rzeczywistości są bardzo zdrowe i baaardzo smaczne : ) Pokrzywy od kilku lat na stałe istnieją w mojej diecie i staram się wymyślać coraz to nowsze wariacje z ich wykorzystaniem. Ostatnio przygotowałam takie oto danie – było pysznie! : )
Składniki:
250 gram makaronu spaghetti
600 gram cielęciny
50 sztuk pokrzyw
2 cebule
6 ząbków czosnku
olej lub oliwa do smażenia
250 ml śmietany 30%
ser żółty
przyprawy
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce na drobnych otworach. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a opłukane pokrzywy (same czubki pokrzyw – do 4-6 listków od góry) drobno siekamy. Na dwóch patelniach rozgrzewamy nieco oleju bądź oliwy, na jednej smażymy mięso (doprawiamy je pieprzem, solą oraz tymiankiem i bazylią), natomiast na drugiej przesmażamy cebulkę razem z czosnkiem – również doprawiamy. Kiedy cebula się ładnie zeszkli dodajemy do niej pokrzywy i przesmażamy razem 1-2 minuty, następnie dodajemy przesmażone mięso i dalej smażymy. Kiedy składniki są już miękkie wlewamy śmietankę, doprawiamy i przesmażamy tak długo aż całość nieco zgęstnieje. Ugotowany makaron spaghetti wykładamy na talerze, polewamy pokrzywowym sosem i posypujemy startym serem żółtym.
\