Składniki:
1 garść świeżego szczawiu
15 sztuk młodych pokrzyw
1 cebula
1 marchewka
5 ziemniaków
1 łyżka masła
szczypiorek
kefir
przyprawy
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy – ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewki w talarki. warzywa przekładamy do jednego garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i nastawiamy na gaz. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy ją na maśle. Liście szczawiu oraz pokrzywy płukamy, a następnie dość grubo siekamy (bardzo dużo utracą z objętości po obróbce termicznej). W chwili, gdy cebula się zarumieni to dodajemy zieleninę i smażymy 2 minuty. Gdy ziemniaki i marchew są już miękkie dodajemy warzywa z patelni i doprawiamy do smaku – zupka gotowa. Gorącą zupę podałam z kwaskowym kefirem – idealne połączenie : )Na sam koniec całość posypałam świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem.