Lekka i nieskomplikowana sałatka idealna na domową imprezę. Świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje! 🙂
Składniki:
1 duży brokuł
3 jajka
200-250 gram sera typu feta
2 czerwone cebule
200 ml jogurtu greckiego
1-2 łyżki majonezu
8-10 ząbków czosnku
sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
Brokuła dzielimy na niewielkie różyczki, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut do momentu aż brokuł będzie miękki (nie rozgotowany!), odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo, dwa z nich kroimy w grubą kostkę, a trzecie kroimy w cząstki. Jedną cebulę kroimy w kostkę, a drugą w talarki. Ser kroimy w grubszą kostkę.
Sałatkę przygotowujemy warstwowo w szklanej misce. Na dół układamy nieco brokuła, następnie 1/2 część pokrojonych jajek, cebuli i sera, ponownie brokuły i pozostałe składniki krojone w kostkę (trochę sera zostawiamy), ponownie układamy brokuły i całość dekorujemy cząstkami jajek, cebulą w talarkach i serem.
Przygotowujemy sos czosnkowy. Do miseczki przekładamy jogurt grecki oraz majonez i wciskamy czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Sos warto przygotować 2-3h wcześniej aby dobrze przegryzł się smakiem. Na stole podajemy sałatkę a w sosjerce czosnkowy dip.