Składniki:
100 gram kaszy gryczanej
2 pomidory
0,5 cebuli
0,5 ogórka szklarniowego
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
koperek
sałata do dekoracji
2 jajka
6 łyżek jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki przyprawy Tzatzyki
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy w gorącej wodzie przez kolejne 5 minut – odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obrane ze skórki pomidory oraz ogórka kroimy w grubszą kostkę. Rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, a cebulę w drobną kostkę. Dodajemy pęczek posiekanego szczypiorku z cebuli i całość bardzo dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do półmiska, układamy na niej cząstki ugotowanych na twardo jajek i dekorujemy całość świeżą sałatą i młodym koperkiem.
Sałatkę podajemy z sosem, który warto zrobić 1-2 godziny wcześniej, tak aby przeszedł smakiem. Do miski przekładamy 6-7 pełnych łyżek naturalnego jogurtu, dodajemy przyprawę Tzatzyki oraz pieprz i sól do smaku – mieszamy i odstawiamy do lodówki. Po godzinie ponownie mieszamy i doprawiamy wedle potrzeby. Sosem polewamy sałatkę.
Sałatka ma oryginalne połączenie smakowe, jest bardzo zdrowa – ze względu na kaszę i świeże warzywa oraz niskokaloryczna, gdyż nie użyłam majonezu czy wysokokalorycznych śmietan. Ponadto bardzo ładnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje : )