Składniki:
1 filet z mintaja
100 gram kaszy gryczanej
0,5 kapusty włoskiej lub pekińskiej
1 cebulka
0,5 słoik marynowanej papryki
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
przyprawa do ryb
sos np. czosnkowy
Przygotowanie:
Filet dzielimy na niewielkie, prostokątne kawałki, które doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Rybę panierujemy w jajku i tartej bułce, po czym smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy – mieszamy razem z drobno posiekaną kapustą. Cebulę kroimy w kostkę, podobnie robimy z marynowaną papryką. W misce układamy kapustę z kaszą gryczaną, na to dajemy cebulkę oraz paprykę, na końcu układamy kawałki ryby. Sałatkę polewamy dowolnym sosem przygotowanym na bazie jogurtu.
Ciekawa propozycja, w smaku bardzo dobra. Na pewno zaskoczycie nią gości, w końcu nie często można się spotkać z sałatką, gdzie ryba występuje w smażonej postaci : )