Warstwowa sałatka z barwionym ryżem

Warstwowa sałatka z barwionym ryżem

 

Składniki:
2 woreczki ryż biały długoziarnisty
2 buraczki czerwone
3/4 łyżeczki kurkumy
0,5 ogórka szklarniowego
1 cebula
1 kapusta pekińska
300 gram piersi z kurczaka
przyprawa gyros
ketchup
majonez

 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności musimy przygotować ryż, który będzie gotować osobno. W 2 garnkach nastawiamy wodę i lekko ją solimy. Kiedy woda się zagotuje do jednego z naczyń wkładamy woreczek z ryżem i wsypujemy kurkumę, do drugiego z naczyń również wkładamy ryż razem z obranymi i startymi burakami czerwonymi. Ryż gotujemy do miękkości, po wyjęciu z wody nie przelewamy zimną wodą, aby nie wypłukać koloru. Ostudzony ryż przekładamy na talerze, kapustę pekińską drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, a ogórka kroimy wzdłuż na krzyż a nastepnie w grubsze plastry. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przyprawy gyros. W szklanej salaterce układamy kolejne warstwy składników w następującej kolejności: Odrobina kapusty pekińskiej – ryż czerwony – ogórek – cebula – kapusta pekińska – ryż żółty – usmażone mięso – kapusta – kilka kawałków mięsa. Każdą z warstw kapusty pekińskiej polewamy ketchupem, a każdą z warstw ryżu smarujemy majonezem i doprawiamy pieprzem i solą.

 

sałatka gyros

Dodaj komentarz