Składniki:
400 ml kefiru
1 galaretka o smaku kiwi
1-2 łyżki cukru pudru
2 sztuki kiwi
2 łyżki cukru
Świeża mięta
Bita śmietana
Przygotowanie:
Galaretkę o smaku kiwi (ewentualnie inna w kolorze zielonym), rozpuszczamy w ½ szklance wody. Kefir miksujemy z cukrem pudrem (ma to na celu jedynie utworzenie się pęcherzyków powietrza, dzięki czemu pianka będzie bardziej puszysta. Do zmiksowanego kefiru dodajemy porcjami letnią galaretkę. Całość przelewamy do pucharków, ok ¾ ich wysokości. Kiwi obieramy, kroimy w mniejsze cząstki, dodajemy cukier oraz kilka listków świeżej mięty – blendujemy na jednolity mus i wlewamy do pucharków na stężałą piankę. Całość dekorujemy bitą śmietaną i miętą.
Deser ten jest lekki i niskokaloryczny. Kefir ma niewielką zawartość kalorii, ponadto jest bardzo zdrowy. Kiwi z miętą nadaje ostry, wyrazisty smak. Deser nie jest bardzo słodki, jeśli ktoś woli słodszy może dodać więcej cukru do kefiru lub zastąpić go maślanką.