Składniki:
15 ząbków czosnku
1 cebula
1 por
3 ziemniaki
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
1 łyżka śmietany 12%
sól i pieprz
tymianek
dobrej jakości masło
Na myśl o zupie z czosnku nie jedna osoba może się skrzywić, ale przyznam szczerze, że to najlepsza zupa krem jaką jadłam. Każdy kto lubi ostre, wyraziste smaki powinien takiej zupki zasmakować. Robi się ją szybko i prosto, a efekt jest świetny.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka razem z selerem, marchewką, pietruszką i zieloną częścią pora. Zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy nieco soli i pieprzu po czym nastawiamy na gaz. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, białą cześć pora w talarki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Całość przesmażamy na dobrej jakości maśle, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Gdy warzywa są już miękkie, to wyjmujemy je z garnka oprócz ziemniaków (innych warzyw nie będziemy miksować, aby nie zdominowały smaku czosnku, ale dzięki nim wywar ma lepszy smak). Do ziemniaków dodajemy przesmażony z porem i cebulą czosnek – chwilę gotujemy. Lekko przestudzoną zupę blendujemy, dodając śmietanę. Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gorącą zupę podajemy z grzankami.