Składniki:
1 udko z gęsi
1 żołądek gęsi
1 serce gęsi
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
2 marchewki
1 pietruszka
3-4 ziemniaki
zielona część pora
śmietana 30%
szczypiorek
przyprawy
Przygotowanie:
Udko gęsie oraz podroby zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz zieloną część pora – gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso jest miękkie to dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pietruszkę oraz pokrojoną w talarki marchewkę, po 3 minutach wsypujemy kaszę jęczmienną i co trochę mieszając gotujemy do czasu az wszystkie składniki będą miękkie – doprawiamy do smaku. Mięso z udka obieramy od kości i kroimy w mniejsze kawałki, kroimy również serce i żołądek – mięso posłuży jako „wkładka” do krupniku. Przygotowany krupnik rozlewamy do talerzy, wlewamy nieco śmietanki, dodajemy gęsinę oraz posypujemy świeżym szczypiorkiem. Prosty, domowy krupnik gotowy. Mimo iż od dziecka byłam zagorzałą przeciwniczką krupników, to ten bardzo mi smakował.