Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
4 łyżki cukru pudru
4 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
1/3 kostki masła
szczypta soli
gęsta konfitura z jagód
1 czekolada mleczna
3 łyżki mleka
orzechy włoskie
Przygotowanie:
Ciepłe mleko wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i drożdże, gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy 1/3 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do czasu aż zaczyn podwoi swoją objętość. Po tym czasie dodajemy żółtka, sól, pozostałą mąkę i stopione (ostudzone) masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich wałkujemy na kształt koła, na ok 1 cm grubości. Następnie ciasto kroimy w trójkąty ( z każdej porcji ciasta 10 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta dajemy łyżeczkę gęstej konfitury. Zawijamy rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i pieczemy 35 minut. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka – polewamy nią ostudzone rogale, które następnie posypujemy siekanymi orzechami.