Pieczona dorada

Pieczona dorada

 

Składniki:
2 dorady
3 ząbki czosnku
1 cytryna
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
pieprz kolorowy
4 łyżeczki masła
natka pietruszki
koperek
zielona część pora

 

Przygotowanie:

Ryby myjemy pod bieżącą wodą i lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, sól oraz sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu – dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy ryby od wewnątrz oraz z zewnątrz. Ryby odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie do środka każdej rybki nakładamy 1 łyżeczkę masła oraz po 1 gałązce świeżego koperku oraz natki pietruszki. Na każdej rybie ponownie układamy po łyżeczce masła i koperek, wokół ryb układamy świeżą natkę pietruszki oraz talarki pora (aromat przejdzie w trakcie pieczenia). Cytrynę sparzamy wrzątkiem, następnie przecinamy i połowę soku z cytryny wyciskamy na ryby (pozostałą cytrynę pozostawiamy do dekoracji). Rybę wkładamy do piekarnika i pieczemy ją 25-30 minut w temperaturze 180*. Podajemy razem z surówką i frytkami, dekorujemy plasterkiem cytryny.

doradę marynujemy

Dodaj komentarz