Składniki:
2 gęsie żołądki
2 gęsie serduszka
150 gram zielonego groszku
0,5 pora
1 marchewka
1 ziemniak
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
1 łyżka margaryny
sól, pieprz, tymianek
Jogurt grecki
grzanki
Przygotowanie:
Oczyszczone żołądki i serca zalewamy 1,5 litrem ziemnej wody, dodajemy marchewkę, pietruszkę, łyżeczkę soli i pieprz – nastawiamy na gaz. Żołądki i serca gotujemy do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody), ostatecznie potrzebujemy 1 litr wywaru. Pora kroimy w talarki, czosnek przeciskamy przez praskę – przesmażamy na maśle roślinnym lub margarynie (solimy i pieprzymy), dodajemy następnie groszek i chwilę jeszcze podsmażamy.W momencie kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je z bulionu razem z marchewką i pietruszką. Do wywaru dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz podsmażony z porem groszek – gotujemy do miękkości. Zupę blendujemy na jednolity krem, następnie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gorącą zupę rozlewamy na talerze, na środku dajemy łyżeczkę jogurtu. Podajemy z grzankami oraz z pokrojonym w plastry mięsem z żołądków oraz przekrojone na pół serduszka. Jest pysznie! : )