Smażone pierożki z maślakami i kapustą

Smażone pierożki z maślakami i kapustą

 

Jestem miłośniczką pierogów, uwielbiam również grzyby i kiszoną kapustę. Te pierożki są połączeniem wszystkich lubianych przeze mnie smaków we wspaniałej wersji. Przygotowanie jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy jest na prawdę warty poświęconego czasu : )

 

Farsz:
100 gram maślaków
1 cebula
2 garście odciśniętej kiszonej kapusty
1-2 łyżki margaryny
sól i pieprz

Maślaki oczyszczamy, z większych kapeluszy można zdjąć skórkę – grzybki kroimy w kostkę, cebulę również. Na patelnie przekładamy pokrojone składniki, dodajemy margarynę i całość przesmażamy – doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i dodajemy do przesmażonych wcześniej maślaków i smażymy tak długo, aby wszelki tłuszcz i woda odparowały – ponownie doprawiamy do smaku.

 

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
70 gram masła
3 łyżki jogurt grecki
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy masło, jogurt, sól oraz płaskie 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – zagniatamy jednolite ciasto by nie lepiło się do rąk. Następnie ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki.

 

Na każdym krążku układamy 1 łyżeczkę farszu i lepimy tradycyjne pierożki. Nasze pierogi smażymy w głębokim, bardzo dobrze nagrzanym tłuszczu (olej). Ja smażyłam ok. 1 minutę z każdej strony. Pierożki smakują wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno – polecam! Z podanej porcji wychodzi 22-24 pierogi.

 

grzybowy farsz do pierogów

 

lepimy pierogi

Dodaj komentarz