Filet w panierce pod pieczarkami

Filet w panierce pod pieczarkami

 

Jako miłośniczka mięsa drobiowego wykorzystałam pierś z kurczaka, ale w taki sposób można również podać tradycyjnego schabowego. i nieco urozmaicić swój obiad : )

 

Składniki:
0,5 piersi z kurczaka
15 sztuk dużych pieczarek
2 cebule
szczypiorek
1 jajko
1 łyżka masła
bułka tarta
bazylia
tymianek
sól i pieprz
olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, a następnie kroimy je w grube plasterki (lub półplasterki) – w zależności od wielkości. Obrane cebulki kroimy w grubsze piórka i smażymy na maśle, kiedy nieco się zrumieni dodajemy pieczarki – pod koniec smażenia całość doprawiamy solą i pieprzem, dodatkowo by podkreślić smak dodałam małą szczyptę tymianku i ok. 1 łyżeczkę suszonej bazylii. Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze filety, które bardzo dokładnie rozbijamy, tak aby mięso miało jak największą powierzchnię (radzę robić to przez folię, tak aby nie uszkodzić mięsa). Filety doprawiamy solą i pieprzem, następnie panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano z obu stron. Na panierowanym filecie układamy gorące pieczarki z cebulką, całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

 

przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki

pierś z kurczaka z pieczarkami

Dodaj komentarz