Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
1 czerwona cebulka
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżeczki masła
pieprz kolorowy
sól
Mięso jest lekkostrawne, ponieważ nie jest one smażone w panierce na oleju, dzięki czemu unikamy zbędnych kalorii. Ponadto jest nadzwyczaj soczyste i miękkie o delikatnym koperkowo – cebulowym aromacie.
Przygotowanie:
Na dnie metalowej miski lub naczynia żaroodpornego rozciągamy folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Na folie wysypujemy łyżkę posiekanego koperku oraz odrobinę soli i pieprzu – układamy na tym mięso. Od góry ponownie doprawiamy mięso solą i pieprzem, ale dość delikatnie by nie było zbyt ostre, posypujemy je drugą łyżką siekanego koperku oraz obkładamy plastrami cebuli. Na każdym filecie kładziemy łyżeczkę masła (ja użyłam roślinne) i całość dokładnie obwijamy w folię. Mięso pieczemy w temp. 180* przez ok. 40 minut.
Zielone puree:
- 70 dag ziemniaków
- 1 niewielki brokuł
- 1,5 łyżki masła
- sól
- pieprz
Brokuła dzielimy na mniejsze cząstki, gotujemy go w nieosolonej wodzie do czasu aż będzie zupełnie miękki (powinien się nawet nieco rozgotować), następniego odcedzamy i ostudzony przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i kiedy są miękkie odcedzamy i dokładnie tłuczemy na gładką masę. Do gorących ziemniaków od razu dodajemy masło i brokuł, doprawiamy pieprzem i całość dokładnie mieszamy – podajemy do obiadu.