Gęsie nóżki z farszem z prażonych orzechów

Gęsie nóżki z farszem z prażonych orzechów

 

Mięso jest niezwykle delikatne, a farsz z dodatkiem prażonych orzechów świetnie się sprawdził. Warto eksperymentować w kuchni, gdyż można odnaleźć zupełnie inne, pyszne smaki : )

 

Składniki:
2 gęsie nóżki
1 udko z koguta
2 cebule
2 garście orzechów włoskich
1 łyżeczka masła roślinnego
5 ząbków czosnku
zioła do drobiu 
tymianek
pieprz czosnkowy
liście laurowe
olej
sól
6 łyżek mąki pszennej

 

Przygotowanie:

Najpierw gęsie nóżki musimy pozbawić kości, nacinamy nogę wzdłuż od wewnętrznej części i używając ostrego i małego noża wycinamy kość. Do miseczki wciskamy obrane ząbki czosnku, dodajemy łyżeczkę soli, przyprawy do drobiu, tymianek i pieprz ziołowy – dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy gęsie nóżki od zewnątrz i od środka – pozostawiamy je w chłodnym miejscu na 24h.

Udko z koguta ugotowałam w rosole, gdy było całkiem miękkie zdjęłam z niego skórę (odrzuciłam), a mięso obrałam z kości i przełożyłam do rozdrabniacza. Dodałam też 1 cebulę pokrojoną w piórka i przesmażone na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii – całość dokładnie zmiksowałam na jednolitą pastę. Do mięsnego farszu dodajemy orzechy włoskie, które wcześniej należy grubo posiekać i przyprażyć na suchej patelni – dokładnie mieszamy.

Mięsno – orzechowy farsz nakładamy do gęsich nóżek, które następnie zszywamy w miejscu wcześniejszego nacięcia w celu pozbawienia kości. W garnku topimy łyżkę roślinnego masła, na którym po 3 minuty obsmażamy gęsie nóżki (najpierw od strony skóry), następnie zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz. Na wolnym ogniu gotujemy całość 1,5h, co jakiś czas uzupełniamy brak wody.

Gdy gęsie nóżki są miękkie wyjmujemy je na chwile z wody w ktorej się gotowały i robimy sos – dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy 5 minut. W tym czasie mąkę prażymy na rumiany kolor, gdy ostygnie stopniowo dolewamy gorący wywar i energicznie mieszamy by nie było grudek – przelewamy do garnka i jeszcze chwilę gotujemy aby sos zgęstniał (przekładamy do sosu nóżki). Z mięsa przed podaniem wyciągamy sznurki, sosem polewamy ziemniaki.

 

farsz do gęsi

farsz mięsny z orzechami

faszerowana gęś

Dodaj komentarz