Składniki:
200 gram ryżu parboiled
350 gram gęsich żołądków
300 gram cukinii
5 liści jarmużu
2 czerwone cebule
2 łyżki masła roślinnego
350 ml śmietany 30%
przyprawy
Przygotowanie:
Żołądki gęsie (ja też miałam 3 serduszka z gęsi) przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy nieco przypraw i włoszczyzny i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie wyjmujemy i czekamy aż ostygną. Liście jarmużu myjemy, cebule obieramy, cukinie obieramy i wydrążamy środek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, liście jarmużu (bez łodyg) siekamy i razem z cebulką przesmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy całość się już zeszkli to dodajemy cukinię pokrojoną w zgrabną kostkę i całość przesmażamy jakieś 4-5 minut. Po czym dodajemy żołądki gęsie pokrojone w niewielkie kawałki.
Całość podsmażamy do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie, następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy całość do smaku i dusimy całość tak długo aż sos nieco zgęstnieje. Gorące żołądki gęsie w sosie cukiniowo – jarmużowym podajemy z ugotowanym ryżem.