Roladki te są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Białe mięso jest chude, w dodatku zostaje przyrządzone bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu. Do tego smaczne i zdrowe brokuły – pożywna propozycja obiadowa dla osób liczących kalorię i nie tylko, bo takie roladki są na prawdę pyszne : )
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1/3 brokuła
5 ząbków czosnku
słodka papryka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na cieńsze płaty, a następnie każdy z kawałków fileta bardzo cienko rozbijamy. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę – chwilkę obgotowujemy i odcedzamy. Ostudzony brokuł kroimy w grubszą kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i nacieramy nim mięso od wewnętrznej części roladki. Na każdym filecie równomiernie układamy brokuły – lekko solimy i pieprzymy. Zwijamy ściśle roladki, uważając by farsz nie wypadł na boki. Z zewnątrz doprawiamy roladki słodką papryką oraz odrobiną Kucharka.
Folię przeźroczystą kroimy na większe prostokątne kawałki, na brzegu folii układamy roladkę i ściśle ją owijamy w folię (jak cukierek) – boki związujemy nicią. W garnku nastawiamy wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy roladki, gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu roladki wyjmujemy z foli, rozcinamy na pół by ładniej się prezentowały i podajemy do obiadu.