Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw

wyśmienita zupa krem - samo zdrowie

 

Składniki:

ok. 50 sztuk młodych pokrzyw

zielona część pora

1 cebula

3 ząbki czosnku

3-4 ziemniaki

1/4 części selera

śmietana

masło / margaryna

szczypiorek

sól i pieprz do smaku

 

Kto śledzi mojego bloga wie, że lubię do swoich potraw dodawać pokrzywy. Kremową zupę z pokrzyw już kiedyś robiłam, ale ta jest nieco inna, wzbogacona o smak dodatkowych warzyw. Smakuje wybornie! Poza tym dzięki pokrzywom możemy uzyskać zaskakujący, intensywny kolor zielony, który pięknie wygląda na talerzu. Robiłam zupy krem z brokuła, czy zielonego groszku, ale nigdy nie udało mi się uzyskać tak ładnego efektu kolorystycznego : )

 

pokrzywowa zupa krem z porem

 

Przygotowanie:

Zbieramy pokrzywy młode (takie są najlepsze), jeśli pokrzywy są już nieco większe to zbieramy tylko ich górne części (max. 6 górnych listków, razem z łodyżką). Pokrzywy przesypujemy do miski, wlewamy zimną wodę, w której je opłukujemy. Osuszone pokrzywy dość grubo siekamy (warto założyć rękawiczkę jednorazową), natomiast po posiekaniu pokrzywy tracą już swoje właściwości parzące. Pora kroimy w talarki, cebulę w kostkę, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło (lub margarynę) i podsmażamy na nim warzywa, kiedy cebula i por ładnie się zeszklą dodajemy pokrzywy i przesmażamy jeszcze 2-3 minuty (doprawiamy solą i pieprzem).

Ziemniaki oraz selera kroimy w kostkę, zalewamy 1 litrem zimnej wody, dodajemy sól i pieprz do smaku. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy przesmażone z porem i cebulą pokrzywy – gotujemy jeszcze chwilkę. Całość miksujemy na jednolity krem (w razie potrzeby doprawić).

Zupę podałam z grzankami, dodałam na wierzch nieco słodkiej śmietanki oraz posypałam drobno posiekanym szczypiorkiem. Pyszny i lekki wiosenny obiad gotowy : )

 

Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw

Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw

Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw

Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw

Dodaj komentarz