Składniki:
ok. 50 sztuk młodych pokrzyw
zielona część pora
1 cebula
3 ząbki czosnku
3-4 ziemniaki
1/4 części selera
śmietana
masło / margaryna
szczypiorek
sól i pieprz do smaku
Kto śledzi mojego bloga wie, że lubię do swoich potraw dodawać pokrzywy. Kremową zupę z pokrzyw już kiedyś robiłam, ale ta jest nieco inna, wzbogacona o smak dodatkowych warzyw. Smakuje wybornie! Poza tym dzięki pokrzywom możemy uzyskać zaskakujący, intensywny kolor zielony, który pięknie wygląda na talerzu. Robiłam zupy krem z brokuła, czy zielonego groszku, ale nigdy nie udało mi się uzyskać tak ładnego efektu kolorystycznego : )
Przygotowanie:
Zbieramy pokrzywy młode (takie są najlepsze), jeśli pokrzywy są już nieco większe to zbieramy tylko ich górne części (max. 6 górnych listków, razem z łodyżką). Pokrzywy przesypujemy do miski, wlewamy zimną wodę, w której je opłukujemy. Osuszone pokrzywy dość grubo siekamy (warto założyć rękawiczkę jednorazową), natomiast po posiekaniu pokrzywy tracą już swoje właściwości parzące. Pora kroimy w talarki, cebulę w kostkę, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło (lub margarynę) i podsmażamy na nim warzywa, kiedy cebula i por ładnie się zeszklą dodajemy pokrzywy i przesmażamy jeszcze 2-3 minuty (doprawiamy solą i pieprzem).
Ziemniaki oraz selera kroimy w kostkę, zalewamy 1 litrem zimnej wody, dodajemy sól i pieprz do smaku. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy przesmażone z porem i cebulą pokrzywy – gotujemy jeszcze chwilkę. Całość miksujemy na jednolity krem (w razie potrzeby doprawić).
Zupę podałam z grzankami, dodałam na wierzch nieco słodkiej śmietanki oraz posypałam drobno posiekanym szczypiorkiem. Pyszny i lekki wiosenny obiad gotowy : )