Chyba każdy jadł kiedyś ciasto Shrek i na pewno każdemu to ciacho smakowało : ) Moja propozycja na deser jest dokładnym odzwierciedleniem przepisu na to ciasto. Ta forma jest idealna dla tych, którzy chcieliby szybko zjeść coś dobrego a nie mają czasu na pieczenie ciasta, albo dla osób, dla których cała blaszka ciasta jest zdecydowanie za duża i nie chciałyby niepotrzebnie robić zbędnych ilości. Z podanych składników wyjdą 3-4 porcje (w zależności od wielkości pucharków).
Składniki:
330 ml soku w kolorze zielonym (mała buteleczka)
1 budyń śmietankowy
200 – 250 ml śmietany 30 %
śmietan fix
1 galaretka agrestowa
delicje
biszkopty
Budyń rozmieszamy w niewielkiej części soku, pozostały sok doprowadzamy do wrzenia, następnie wlewamy przygotowany budyń i ciągle mieszają czekamy aż zgęstnieje. Do każdego pucharka dajemy po 2 pokruszone biszkopty, które następnie zalewamy gorącym budyniem. Śmietankę miksujemy (ilość zależy od tego jak dużo chcemy mieć bitej śmietany), stopniowo dosypujemy śmietan fix aby uzyskać odpowiednią konsystencję – wykładamy do pucharków na ostudzony budyń. Przed całkowitym stężeniem śmietanki układamy w każdym pucharku po 1 delicji. Agrestową galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklance wody, gdy ostygnie i zacznie tężeć zalewamy nią śmietankę. Po całkowitym stężeniu galaretki deser gotowy do podania.