Babka z czereśniami

SDC12689

 

Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 słoik czereśni w kompocie

 

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną piane, następnie dodajemy cukier oraz żółtka utarte w osobny naczyniu na puszysty kogiel – mogiel. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy – dokładnie mieszamy łyżką. Ciepłą, rozpuszczoną margarynę stopniowo wlewamy do ciasta i energicznie je mieszamy, aby się wszystko ładnie połączyło. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wąskiej, wyłożonej papierem blaszki. Czereśnie odcedzamy z syropu i układamy na cieście, wciskając je do 1/2 ich wysokości. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy je około 40 minut.

Dodaj komentarz