Składniki:
2 duże buraki ćwikłowe
1 duża marchewka
1 pietruszka
1/4 część selera
3-4 ziemniaki
2 cebule
2 łyżki smalcu ze skwarkami
ok. 1 – 1,5 szklanki zakwasu na żur
ok. 100 – 150 ml śmietany 30%
ziele angielskie
liście laurowe
majeranek
pieprz i sól
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast buraczki, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych otworach. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, a następnie zalewamy ok. 1,5 litrem wody. Nastawiamy na gaz i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości warzyw. Cebulkę kroimy na krzyż, a następnie w plastry, przesmażamy ją na dobrej jakości smalcu (ja użyłam swojskiego smalcu zrobionego dzień wcześniej z dodatkiem cebuli, czosnku i majeranku). Nie polecam dodawać do zupy zwykłego smalcu ze sklepu, ewentualnie na bieżąco można pokroić w kostkę kawałek słoniny, wytopić i dopiero dodać cebulkę. Usmażoną cebulkę dodajemy do warzyw, kiedy wszystkie są już miękkie wlewamy zakwas oraz doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec, po zdjęciu z ognia wlewamy śmietankę i mieszamy. Pyszny barszczyk gotowy do podania. Ok. 3-4 porcje.