Składniki:
1 bagietka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4 jajka
1 cebulka
1 duży ogórek kiszony (lub 2 mniejsze)
2 łyżeczki majonezu
sól i pieprz do smaku
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
sałata
natka pietruszki
masło
Tego typu przekąski są idealne na wszelkie domowe imprezki, czy spotkania przy grillu. Kanapeczki „na raz” są na prawdę świetnym uzupełnieniem menu, dodatkowo swoim walorem wizualnym na pewno ubogacą stół : ) W przygotowaniu banalnie proste, choć samemu tworzeniu biedronek trzeba poświęcić trochę czasu, cierpliwości i skupienia : )
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu wrzucamy je do malaksera, dodajemy cebulkę, ogórka kiszonego, odsączonego z zalewy tuńczyka oraz majonez, sól i pieprz do smaku – miksujemy na jednolitą pastę. Bagietkę kroimy w zgrabne kromeczki, każdą smarujemy dobrym masłem i układamy listko sałaty, na którym rozsmarowujemy 1-2 łyżeczki pasty. Po przygotowaniu wszystkich kromeczek (mi wyszło 16, bo miałam małą bagietkę, ale pasty jeszcze zostało, także ok. 25 sztuk powinno wyjść) możemy zabrać się do dekoracji. Na każdej kromeczce kładziemy kawałek natki pietruszki oraz połówkę pomidorka koktajlowego. Z czarnych oliwek robimy głowę oraz kropeczki biedronek. Pyszna i kolorowa przekąska gotowa : )