Fale Dunaju ze śliwkami

śliwkowe fale dunaju z kremem budyniowym

 

Ciasto:

5 jajek

4/5 szklanki mleka (+ 2 łyżki)

4/5 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju

2,5 szklanki mąki pszennej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2,5 łyżki kakao

1 opakowanie cukru wanilinowego.

 

ok. 0,5 kg śliwek

 

Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy większą część cukru i dalej miksujemy na szklistą, sztywną pianę. W osobnym naczyniu z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym miksujemy  żółtka na puszysty kogiel – mogiel.  Do ubitych białek dodajemy zmiksowane żółtka i mieszamy na wolnych obrotach. Stopniowo, wolnym strumieniem wlewamy cały olej.

 

obieramy śliwki, przepis na fale dunaju ze śliwkami

 

Następnie na przemian dodajemy mleko i zmieszaną z proszkiem mąkę – wolno miksujemy. Połowę przygotowanego ciasta wylewamy na wysmarowaną blaszkę, do pozostałej części dodajemy kakao oraz 2 łyżki mleka – dokładnie mieszamy. Delikatnie wylewamy na jasne ciasto i równomiernie rozkładamy na całej jego powierzchni. Umyte i osuszone śliwki przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Układamy je w równych odstępach na cieście (skórką do dołu), lekko dociskając, tak aby były na równi z powierzchnią ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 180* (do suchego patyczka).

 

przepyszne fale dunaju z kremem budyniowym w wersji ze śliwkami

 

Masa:

 

500 ml mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

1 kostka masła

 

Do garnka wsypujemy mąki, cukry i stopniowo dolewamy mleko – energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Nastawiamy na gaz i ciągle mieszając gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji – odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, następnie partiami dodajemy budyń. Zmiksowany krem równomiernie nakładamy na ostudzonego ciasto.

 

robimy krem budyniowy do ciasta fale dunaju

 

Dodatkowo:

1 mleczna gorzka

mleko (wedle potrzeby)

 

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, następnie polewamy nią (ale nie bardzo gorącą) przygotowane ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki i możemy się zajadać.

Dodaj komentarz