Bardzo lubię knedle z owocami, ale tylko te na bazie puszystego ciasta twarogowego. Z ciastem ziemniaczanym przypominają w smaku kluski śląskie czy kopytka, a takie do słodkiego nadzienia mi nie pasują. Twarogowe ciasto do knedli robi się niezwykle szybko i jest znacznie mniej pracochłonne niż ziemniaczane, a co najważniejsze smakuje sto razy lepiej! : ) Podane składniki dają porcję na 2 osoby (po 5 dużych knedli dla każdego).
Składniki na ciasto:
25 dag tłustego twarogu
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
10 śliwek
2-3 łyżki masła
cynamon
jogurt naturalny
cukier
Przygotowanie:
Twaróg, mąki, jajko oraz sól dość szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto twarogowe jest dość lepkie, ale nie dosypujemy więcej mąki, gdyż po ugotowaniu byłoby twarde. Po wyrobieniu przesypujemy mąką dłonie i blat, aby ciasto nam nie przywierało. Formujemy długi, dość gruby wałek i tniemy go nożem na mniejsze kawałki (tak jak na załączonym zdjęciu).
Każdy kawałek ciasta „spłaszczamy” nieco w dłoniach, na środku układamy połówkę śliwki, a następnie formujemy zgrabną kulę. Knedle wrzucamy na wrzącą wodą. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Przygotowane knedle polałam stopionym masłem i posypałam cukrem oraz cynamonem. Podałam z dodatkiem naturalnego jogurtu oraz świeżych śliwek.