Składniki:
300 gram malin deserowych
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
0,5 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Przygotowanie:
Białka należy ubić na sztywną pianę, a następnie dodać cukier i stopniowo po 1 żółtku – cały czas miksując. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, na sam koniec wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczoną, chłodną margarynę (cały czas mieszamy). Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na babkę i równomiernie je rozprowadzamy. Do ciasta wciskamy malinki. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy ją około 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Uwaga! Znika w tempie błyskawicznym : ) Moja rada: Zawsze upiecz 2 foremki od razu : )