Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa gulaszowa, idealna jesienną i zimową porą. Pełno witamin z różnorodnych warzywach + dodające sił i energii mięsko.
Składniki:
ok. 300 gram mięsa wieprzowego (schab lub łopatka)
4 ziemniaki
2 marchewki
2 pomidory
1 duża cebula
zielona część pora
200 gram cukinii
0,5 kalarepy
1/3 selera
5 suszonych grzybków
1 łyżka słodkiej papryki
2 ziela angelskie
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła roślinnego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki. Mięso kroimy w niewielką kostkę, następnie przesmażamy je na niewielkiej ilość rozgrzanego oleju. Następnie dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i łyżeczkę soli, zalewamy niewielką ilością wody aby przykryć mięso. Dusimy pod przykryciem na najwolniejszym płomieniu ok. 30 minut, w tym czasie szykujemy warzywa.
Pora kroimy w talarki, cebulę w niedużą kostkę – podsmażamy na maśle. Kiedy się ładnie zarumienią dodajemy łyżkę słodkiej papryki – mieszamy i podsmażamy całość jeszcze 2-3 minuty.
Wszystkie warzywa obieramy. 3 ziemniaki kroimy w grubszą kostkę, a jednego dość drobno siekamy – drobno pokrojony ziemniak rozgotuje się i zagęści nieco zupę. Marchewki kroimy w kostkę, podobnie robimy z selerem, cukinią oraz kalarepą. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Do podduszonego mięsa dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz usmażoną z porem cebulkę, dolewamy tyle wody aby przykryć warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chilii wedle uznania. Na minimalnym ogniu dusiłam całość pod przykryciem ok. 50-60 minut. Gorącą zupkę rozlewamy na talerze.