Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup, ale lubię ją przyrządzać na różne sposoby. Swego czasu preferowałam jedynie pomidorówkę z rozmarynem, teraz chyba na pewien czas zmienię swoje gusta, gdyż to połączenie smakowe jest na prawdę świetne!
Składniki:
1 litr rosołu
1 kg pomidorów
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżka masła
100 ml śmietany 30%
sól i pieprz
natka pietruszki
ryż
Przygotowanie:
Rosół zawsze przecedzam przez sitko aby był klarowny, bez osadu. Cebulę kroimy w kostkę, natomiast obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę – podsmażamy na maśle z dodatkiem soli. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Do pomidorków dodajemy zeszkloną cebulkę i całość blenderujemy na jednolity mus. Rosół podgrzewamy, dodajemy zmiksowane pomidory i doprowadzamy do wrzenia, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia wolnym strumieniem wlewamy śmietankę – mieszamy. Zupę podajemy z ryżem lub makaronem, dekorujemy natką pietruszki.